Jeetje wat zat ik vaak vast in mijn hoofd

Jarenlang leefde ik op wilskracht en vanuit mijn hoofd. Ik had zelfs letterlijk afgeleerd om naar mijn lichaam te luisteren. Op mijn veertiende kreeg ik de diagnose Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Tijdens mijn revalidaties leerde ik niet te vertrouwen op de signalen van mijn lijf maar ‘gewoon’ te doen wat er moest gebeuren.

Toen ik één van de mooiste complimenten ooit kreeg: “Je bent een krachtige en sterke vrouw, zowel fysiek als mentaal”, geloofde ik er dan ook de ballen van. Ik was zeventien jaar oud, onzeker, verlegen en compleet uitgeput. Ik had het gevoel dat ik anders was, alsof ik er niet helemaal bij hoorde. Letterlijk stond ik buiten het leven. Ik leerde mijn leven in te vullen met dingen die mij energie gaven zodat ik opknapte van CVS, maar daaronder lag altijd het gevoel van niet goed genoeg te zijn. Tót ik mij tijdens een breathworksessie weer kon verbinden met het gevoel van mijn eerste bevalling. Die (oer)kracht in mij en het volste vertrouwen in mijzelf, dat ik wist wat ik moest doen!

En nu?

Nu kan ik tot in de puntjes van mijn tenen voelen dat ik goed genoeg ben. Wat een heerlijk gevoel! Ik weet wat ik waard ben en kan hiervoor gaan staan. Ik neem de ruimte in die ik waard ben en spreek uit wat ik nodig heb.

En ben ik het even kwijt (want hè, ik ben ook gewoon een mens) dan weet ik ook weer hoe ik naar dit gevoel terug kan komen.

Ik leef vanuit verbinding met mijn lichaam en heb de tools om iedere keer weer de verbinding met mijzelf op te zoeken. Ik gun mijzelf ook die tijd om keer op keer weer in te checken bij mijzelf. Ik weet wat ik moet doen om weer rust in mijn lijf en hoofd te krijgen wanneer de spanning op loopt. Hierdoor houdt ik zoveel meer headspace en energie over voor de dingen die écht belangrijk voor mij zijn.

Hoi, ik ben Sanne

Authenticiteit en volledig mezelf zijn is wat ik belangrijk vind. Ik straal rust en vertrouwen uit. Ik spreek eerlijk en kritisch vanuit mijn hart, ook al komt dat er soms een beetje knullig uit. De combinatie van een analytische achtergrond als wiskundige samen met mijn gevoel en intuïtie zorgt ervoor dat ik verrassende verbanden leg waardoor er ruimte komt voor nieuwe inzichten.

 

SEP _ Sanne-51-min

Betaal jij met je geluk, je energie of je gezondheid?

Ik geloof dat je altijd ergens betaald wanneer je vanuit je hoofd leeft vol to do’s en (onzekere) gedachtes. Wanneer je niet kunt luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Wanneer je onrustig wordt als je even stil staat. Wanneer je geen headspace meer hebt voor de verhalen van je kinderen. Als je niet meer kunt voelen wat je zélf nodig hebt.

Waar betaal jij mee door vanuit je hoofd te leven? Met je geluk, je energie of je gezondheid?

SEP _ Sanne-112-min

Als je mij echt zou kennen dan zou je weten dat…

Ik kan er echt niet tegen als het gordijn nog nét een kiertje open staat. Als ik zo’n kiertje zie dan sta ik gelijk op om het gordijn helemaal dicht te doen.

 

Bordspellen, ik ben er dol op! Tenminste… de tactische spellen, want zo gauw de geluksfactor te groot is, ben ik een slechte verliezer.

 

Gekke dansjes maken mij blij en gooi ik er ook geregeld tussendoor in. Favoriete momenten hiervoor zijn tijdens het bakken van een stapel pannenkoeken of tijdens het ophangen van de was.

 

Het eerste wat ik doe als ik thuis kom is het uitgooien van mijn schoenen. Het allerliefste loop ik op blote voeten (ook lekker in de tuin), maar in de winter kun je mij uittekenen in fluffy slofsokken.

 

Ik ben een echt gevoelsmens én tegelijk ook analytisch sterk. Zo studeerde ik als wiskundige af aan de universiteit.

 

Mijn kinderen verschoonde ik met wasbare luiers en -billendoekjes, maar bij een dagje weg of op vakantie koos ik ook geregeld voor wegwerp.